Со текот на времето суровиот мед секако ќе се кристализира, но видот на медот, начинот на чување и температурата влијаат на тоа колку брзо ќе се кристализира.
Температурата
Кристализацијата се случува многу побрзо при пониски температури. Дури и во кошница, медот може да почне да кристализира ако температурата падне премногу ниско. Кога температурата на медот ќе се спушти под 10°C, процесот на кристализација ќе се забрза.
Не чувајте мед во ладен подрум или незагреана соба. За природно да ја забавите кристализацијата, чувајте го медот на собна температура или на потопло (колку потопол толку подобро).
Начинот на пакување
Чувајте го медот во стаклени тегли наместо во пластика. Пластиката е попорозна од стаклото. Влагата ја поттикнува кристализацијата, а стаклото подобро ќе го изолира вашиот мед од влагата (додека капакот е цврсто затворен).
Филтрација на медот
Нефилтрираниот мед може да кристализира побрзо од филтрираниот мед бидејќи кристалите почнуваат побрзо да се формираат при присуство на зрна полен или пчелин восок или други мали честички во нефилтрираниот мед, што ќе поттикне формирање на други кристали.
Видот на медот / нектарот
Видот на нектар што пчелите го користеле за да го направат медот влијае на тоа колку брзо медот ќе се кристализира. Медот со повисоко ниво на гликоза од фруктоза ќе кристализира многу побрзо. Цветниот нектар што пчелите го собираат влијае на односот на гликоза и фруктозата во медот што го произведуваат пчелите.
Медот од детелина, медот од лаванда и медот од глуварче имаат многу повеќе гликоза, така што тие ќе се кристализираат побрзо од другите сорти. Од друга страна, медот од багрем, жалфија и др. имаат повисоко ниво на фруктоза од гликоза, така што тие ќе се кристализираат многу побавно од другите. Ако навистина не ви се допаѓа кристализиран мед, треба да размислите да купите една од тие сорти. Но, со текот на времето, секој мед ќе кристализира (особено ако го чувате на ладно).